Kuchnia australijska

Kuchnia australijska jest wielonarodowościową mieszanką – lokalne przysmaki łączą się tutaj z aromatami z niemal każdego zakątka świata. Połączenie tradycji trwającej setki lat i kolonialnych wpływów to baza, którą kuchnia Australii dopełniła współczesnymi trendami napływającymi z całego świata. W tym artykule chcielibyśmy przybliżyć Wam ciekawe australijskie dania i ich historię.

Szczypta historii

Według uznawanych źródeł za pierwszego odkrywcę Australii uważa się Willema Jansza – holenderskiego żeglarza, który dopłynął tu w 1606 roku. Tajemnicza Terra Australis pojawiała się jednak na mapach Ptolemeusza tysiąc lat wcześniej. Angielska kolonizacja ziem australijskich z XVIII wieku wpłynęła nie tylko na polityczne i etniczne tradycje kraju – odbiła swe piętno również na tutejszej kuchni.
W początkowych latach kolonizacji angielskiej kuchnia australijska bazowała na lokalnych produktach rolnych i zbieractwie, łowiectwie – popularne były przetwory z mięsa kangura – a także hodowanym tutaj bydle i łowionym rybom czy owocom morza. Napływ ludności europejskiej zwiastował połączenie smaków z dwóch końców świata. Produkcja piwa, wina, czy zwyczaj picia kawy pochodzi z przełomu XVIII i XIX wieku. Przywożone przez kolonizatorów towary zyskiwały popularność, a rośliny łatwe w uprawie mogły być hodowane na australijskiej ziemi. Do zyskujących popularność słodkich wypieków idealnie pasowała herbata, którą wraz z przyprawami i jedwabiem do Australii przywieźli kupcy z Chin. Kolejny zastrzyk kulinarnej różnorodności nastąpił wraz z zakończeniem II wojny światowej i związaną z nią falą migracji. Kuchnia australijska zyskała nowe oblicza związane z wpływami śródziemnomorskimi, azjatyckimi, afrykańskimi, czy indyjskimi.

Ciasta, ciastka i ciasteczka!

Niektóre z pieczonych w domu i sprzedawanych w sklepach słodkich wyrobów zyskały wręcz kultową sławę. Jednymi z nich są Lamingtons, czyli kostki biszkoptu okryte warstwą czekolady i kokosowymi wiórkami. Skąd właściwie pochodzi ich nazwa? Według przekazywanych ustnie historii ciasto powstało w kuchni posiadłości Lorda Lamingtona, gubernatora Queensland, który zlecił wykonanie swojemu kucharzowi łakoci dla niezapowiedzianych gości. Dzięki łatwej i smacznej formie stały się popularnym domowym wypiekiem otrzymując zasłużony tytuł „Narodowego ciasta Australii”. Znanym deserem jest również Pavlova – popularna także w Polsce beza z dodatkami. Podawana jako małe ciastka lub duże torty gości na stołach podczas rodzinnych uroczystości czy spotkań na wolnym powietrzu. Pavlova stała się powodem do kulinarnych kłótni z Nową Zelandią – pochodzenie ciasta do dziś nie jest pewne, choć sugeruje się, że mogło powstać również w Europie. Nazwa wypieku pochodzi od rosyjskiej baleriny Anny Pavlovej, której lekkość w tańcu podobno stała się inspiracją do stworzenia równie delikatnego deseru bezowego.

Pavlova Australia
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Orzechowy raj

Orzechy makadamia pochodzą z wschodniej Australii. Kremowa konsystencja i wiele cennych składników odżywczych w jednym – nic dodać, nic ująć! Orzechy makadamii zawierają korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, które dobrze wpływają m.in. na funkcjonowanie serca, układu krwionośnego i mózgu. Dają również uczucie sytości jednocześnie nie tucząc. Podawane jako dodatek do mięs i deserów, a także zatopione np. w czekoladzie, zyskują popularność także w Polsce.

Photo by Tatters ✾ on VisualHunt.com / CC BY

 

Prosto z buszu, czyli kuchnia australijska w wydaniu aborygenów

W jedzeniu poza aromatami szukasz… wrażeń? Witchetty grub z pewnością wzbudzi silne emocje. Pod tą nazwą kryją się duże, białe larwy ciem, które aborygeni cenili za orzechowy smak i wartości odżywcze. Można je jeść na surowo lub pieczone – podobno niektórym przypominają kurczaka. Podawane są także w zupach. Nietypowe jedzenie przekona osoby szukające pożywnych przekąsek – już 10 larw zaspokoi dzienną dawkę protein wymaganą w diecie osoby dorosłej. W kuchni Aborygenów poza tak egzotycznymi przysmakami występuje bogactwo ziół, owoców, czy lokalnych roślin takich jak eukaliptus, czy quandong – zwany „dziką brzoskwinią” owoc o silnych właściwościach leczniczych i słodkawym smaku. Quandong podawany jest jako dodatek do sałatek, robi się z niego glazury i marynaty do mięs, a także dodaje do słodkich wyrobów cukierniczych. Chętni?

 

Kuchnia australijska to wielokulturowa mieszanka aromatów i tekstur, która zapewnia ciekawe doznania na długie tygodnie podróży. Zarówno jej tradycyjne, współczesne, jak i wręcz paleolitycznie proste jedzenie potrafi zadziwić i przynieść niezapomniane wspomnienia kulinarne.