Jedzenie podawane w samolocie owiane jest licznymi mitami. Obok bezsmakowej papki można trafić na prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Dlatego też warto jednak dowiedzieć się więcej o rodzajach posiłków, jakie można zamówić podczas lotu.
Posiłki w liniach regularnych
Jeśli wybieramy się w dłuższą podróż, z reguły możemy spodziewać się posiłku już po kilku godzinach lotu. Szczególnie w przypadku połączeń międzykontynentalnych obsługa zadba o to, aby żaden z podróżnych nie poczuł się głodny. Wariant posiłku w dużej mierze zależy od pory lotu. Zazwyczaj jednak pasażer może wybrać jeden z dwóch standardowych zestawów: danie z kurczakiem lub wołowiną. Dodatkowo podczas lotu możemy liczyć na darmowe napoje. Niestety jedzenie w samolocie zazwyczaj nie należy do zbyt smacznych. Rozgotowane ziemniaki i bliżej nieokreślona warzywna papka są często przykrą normą. Oczywiście nie należy być uprzedzonym do dań serwowanych na pokładzie. Czasami bywają one naprawdę dobre. Wśród podróżnych funkcjonuje nieoficjalny ranking „najsmaczniejszych” linii. Wśród nich znalazły się Singapore Airlines, Air France, KLM, Lufthansa oraz Aeroflot. Większość posiłków wyróżnia się wysoką jakością oraz estetycznym sposobem podania.
Jedzenie w samolocie – jaka klasa, takie danie
Posiłki oferowane pasażerom w różnych klasach zasadniczo się od siebie różnią. Podróżujący w klasie biznes mogą liczyć na najwyższą jakość dań przygotowywanych przez wysokiej klasy szefów kuchni. Wszystko zostaje podane na porcelanowej zastawie, co sprawia, iż poczujemy się jak w najlepszej restauracji. Często podczas lotu do odległych zakątków świata w menu pojawiają się specjały charakterystyczne dla kraju docelowego. Przykładam są połączenia z Warszawy do Pekinu realizowane przez linie lotnicze LOT. Pasażerowie już na pokładzie odbędą kulinarną podróż do Państwa Środka dzięki oferowanym daniom kuchni chińskiej. Z podobnie wysokim standardem spotkają się osoby podróżujące pierwszą klasą.
Podróżni wybierający bilet ekonomiczny w liniach regularnych mogą liczyć na darmowy posiłek. Co prawda menu nie jest tak zróżnicowane, jak w przypadku bardziej ekskluzywnych miejsc, jednak zazwyczaj istnieje możliwość wyboru jednego z kilku wariantów. Obok kurczaka lub wołowiny podawanych na plastikowej tacce, pasażerowie mogą się spodziewać również kanapek, które zdaniem wielu osób z powodzeniem zaspokoją nawet silny głód.
W przypadku połączeń niskokosztowych należy spodziewać się konieczności uiszczenia dość wysokiej opłaty za każdy smakołyk. Jedzenie nie jest bowiem wliczone w cenę biletu. Konieczność zakupu zwykłej kanapki za kilka euro może przyprawić o niestrawność. Dlatego właśnie lepiej jest wsiadać na pokład samolotu takich linii po posiłku, aby nie musieć dopłacać.
Potrawy specjalne
Linie lotnicze zadbały również o potrzeby osób stosujących dietę opierającą się o wyznawaną przez nie religię. Jedzenie w samolocie przygotowane dla hinduisty, muzułmanina lub wyznawcy judaizmu zostaje sporządzone z zachowaniem wszelkich zasad wiary. O specjalnych wymaganiach co do dań należy jednak poinformować odpowiednio wcześnie. Najlepiej od razu przy kupowaniu biletu. Specjalne dania przygotowywane są zazwyczaj w pierwszej kolejności i podawane nieco szybciej od tych przeznaczonych dla pozostałych pasażerów. Odpowiednie dla siebie potrawy odnajdą również wegetarianie oraz weganie. Warto jednak ostrożnie podchodzić do „talerza owoców”. Pomimo zachęcającej nazwy, często są to cienko pokrojone plasterki kilku owoców, niemal całkowicie pozbawione smaku. Należy także zwrócić szczególną uwagę na dopisek „azjatycki” przy niektórych daniach. Warto dwa razy przemyśleć zamówienie takiego posiłku. Często jest on obficie posypany przyprawami, a przez co bardzo ostry. Dlatego lepiej, żeby decydowały się na niego jedynie osoby o mocnych żołądkach. Osoby chore na cukrzycę lub nie mogące spożywać posiłków tłustych mogą zamówić także dania dostosowane do swoich potrzeb.
Alkohol do posiłku
Regularne linie lotnicze w cenie biletu zawierają darmowy alkohol. Wielu pasażerów ciężko znoszących podróż samolotem może wypić szklaneczkę whisky czy piwo lub szampana dla odprężenia. Część przewoźników wprowadziła w wyższych klasach karty win, spośród których można wybrać ulubiony napój wysokoprocentowy. Należy jednak uważać na ilość spożytego alkoholu. Załoga może wyprosić pijanego pasażera. Wiąże się to również z niezwykle dotkliwą karą pieniężną dla agresywnego amatora mocnych trunków.
Nie powinien nikogo zdziwić brak alkoholu w niektórych samolotach przewoźników pochodzących z krajów muzułmańskich. Przykładem mogą być linie należące do sułtanatu Brunei, które całkowicie zrezygnowały z podawania napojów wysokoprocentowych, a dodatkowo wszystkie oferowane na pokładzie posiłki są zgodne z wymaganiami diety muzułmańskiej. Z drugiej zaś strony, w samolotach Quatar Airlines bez problemu można dostać alkohol do posiłku. Dlatego więc w przypadku wyboru muzułmańskiego przewoźnika, należy upewnić się czy istnieje możliwość zamówienia relaksującej szklanki whisky.