Zazwyczaj myśląc o kuchni rosyjskiej przed oczami pojawiają się nam stoły zastawione kawiorem i wódką. Oczywiście oba te produkty są obecne w tamtejszym menu, jednak wśród wschodnich przysmaków znajdziemy również aromatyczne mięsa, delikatne placuszki oraz szeroki wachlarz napojów bezalkoholowych.
Kuchnia rosyjska w najlepszym wydaniu – Boeuf Stroganow
Z powstaniem tego przysmaku wiążą się liczne niejasności. Nazwa prawdopodobnie odnosi się do nazwiska rosyjskiego dyplomaty Pawła Stroganowa lub zamieszkującego Odessę bojara Aleksandra Stroganowa. Obecnie większą popularnością cieszy się pierwsza z hipotez, która wiąże początki przyrządzania tego przysmaku specjalnie dla cara Aleksandra I.
Współcześnie Boeuf Stroganow cieszy się niezwykłą popularnością w Stanach Zjednoczonych oraz Australii, gdzie serwowany jest z dodatkiem ryżu. Najważniejszym elementem tej potrawy jest pocięta na długie plastry wołowina, usmażona z dodatkiem pieczarek, cebulą oraz pomidorami. Specyficznego aromatu całości dodaje obfite posypanie składników świeżo mielonym pieprzem.
Najłatwiejsze danie – pielmieni
Chyba nie ma drugiego dania, które istniałoby w tak wielu wariantach jak słynne pielmieni. Kuchnia rosyjska znana jest z niezwykłej różnorodności, którą doskonale widać w przypadku tych niewielkich pierożków. Ciasto robione jest jedynie z mąki i wody (choć czasami używa się jeszcze jajek), a następnie formowane w małe kieszonki. Osobną kwestią jest nadzienie. Może być wegetariańskie grzybowo-cebulowe, jak w okolicach Uralu lub mięsne. Najczęściej stosuje się mieszankę wołowiny, wieprzowiny i baraniny. Ważne jest, aby farsz był surowy, dzięki czemu po ugotowaniu wnętrze będzie soczyste i uwolni całość walorów smakowych. Zazwyczaj pielmieni podaje się w głębokim talerzu z dodatkiem tłustego rosołu.
Słoneczne placki – bliny
Grube, rumiane naleśniki są jednym z najsmaczniejszych dań, jakimi charakteryzuje się kuchnia rosyjska. Tradycyjnie przygotowywane są w okresie Maslenicy, obchodzonej na tydzień przed Wielkim Postem. Jednak tradycja ich przygotowywania sięga znacznie dalej w przeszłość. Jeszcze w czasach przedchrześcijańskich uznawane były za symbol kultów solarnych. Placki przygotowywane są z płynnego, drożdżowego ciasta, smażonego w podobny sposób jak znane nam naleśniki. Gotowe bliny podawane są na wiele sposobów. Najpopularniejszymi dodatkami jest kawior lub ryba, natomiast w wersji słodkiej konfitury.
Źródło zdrowia – kwas chlebowy
Jednym z najciekawszych i niestety obecnie nieco zapomnianych w Polsce elementów kuchni rosyjskiej jest kwas chlebowy. Napój ten, przygotowywany na bazie sfermentowanego chleba razowego, mógłby stać się ciekawą alternatywą dla słodkich napojów gazowanych. Bogaty w liczne witaminy i składniki mineralne, stanowi doskonałe uzupełnienie diety, a przy tym smakuje wprost wyśmienicie. Latem sprzedawany jest w Rosji na ulicach, ponieważ doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Smak napoju przypomina świeżo upieczony chleb z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii.
Rybne przysmaki
Szczególnie we wschodnich rejonach Rosji ryby stały się podstawowym elementem diety mieszkających tam ludzi. Przyrządza się setki gatunków na rozmaite sposoby. Jedną z najpopularniejszych zup jest ucha, przygotowywana z kilku rodzajów najpopularniejszych ryb, dzięki czemu zawdzięcza swój unikatowy smak. Prawdziwym rarytasem jest pieczony jesiotr. Jednak należy przygotować się na niemały wydatek, ponieważ jest to przysmak zarezerwowany jedynie dla posiadaczy najzasobniejszych portfeli. Nie sposób nie wspomnieć oczywiście o rosyjskim kawiorze. Serwowany na dziesiątki sposobów, jednak niesłabnącą popularnością od czasów radzieckich cieszy się ikra bieługi wymieszana z jajecznicą oraz szampanem.