Kuchnia węgierska – nie tylko gulasz!

kuchnia węgierska
fot. http://pinterest.com/pin/241435229994153797/

Węgry to kraj, który słynie z niezwykle smacznej, charakterystycznej kuchni. Serwowane dania są zazwyczaj bogate w mięso, nierzadko ciężkie, ale i przepyszne! W węgierskiej kuchni zasmakują przede wszystkim osoby lubiące dobrze przyprawione i pikantne potrawy. Żaden prawdziwy smakosz nie może im się oprzeć! W dobie, kiedy bilety lotnicze z Polski do Budapesztu stały się niezwykle tanie, warto odwiedzić Węgry chociażby po to, by skosztować narodowych przysmaków.

Kuchnia węgierska

W daniach kuchni węgierskiej wykorzystywane jest przede wszystkim mięso wołowe, ale także ryby, szczególnie słodkowodne oraz duża ilość warzyw, wśród których prym wiodą papryka i cebula. Często dodaje się również pomidory, na przykład do zupy gulaszowej i leczo. Popularnością cieszą się też ziemniaki, na bazie których przyrządzany jest choćby lángos. Bardzo ważną rolę w kuchni węgierskiej odgrywają przyprawy. Do najczęściej stosowanych należą papryka ostra i słodka, kminek, pieprz, majeranek, czosnek, tymianek, liście laurowe, które nadają potrawom wyrazistego, a zarazem charakterystycznego smaku. Węgrzy mają również tendencję do przygotowywania tzw. dań jednogarnkowych. Tradycyjnie wykorzystuje się do tego żeliwne kociołki.

kuchnia węgierska
fot. http://pinterest.com/pin/241435229994153797/

Zupa rybna

Węgry to kraj, który nie ma dostępu do morza. Nie znajduje się tam również zbyt duża liczba innych zbiorników wodnych, a jednak mieszkańcy nie narzekają na brak ryb słodkowodnych. Wody na Węgrzech podobno zawsze były bogate w ryby. To właśnie z nich przyrządzana jest węgierska zupa rybna, czyli halászlé. Najsmaczniejsza jest wówczas, gdy do jej przygotowania wykorzysta się kilka gatunków ryb. Oprócz tego znajdują się w niej podstawowe składniki kuchni węgierskiej, takie jak papryka i cebula. Zupa obowiązkowo musi być pikantna oraz podana na gorąco z dodatkiem świeżego pieczywa. Tylko wtedy smakuje najlepiej.

zupa rybna
Zupa rybna / fot. http://pinterest.com/pin/69313281735318049/

Lángos

Chyba najbardziej popularną na Węgrzech przekąską jest lángos. Jest to placek przyrządzany z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, smażony na głębokim oleju. Podaje się go z dodatkiem żółtego lub białego sera, kwaśnej śmietany, czosnku oraz kiełbasy paprykowej. Musi być serwowany na ciepło, ponieważ tylko taki jest najsmaczniejszy. Lángose można kupić na Węgrzech za nieduże pieniądze i praktycznie w każdym miejscu: na dworcach, przyulicznych stoiskach, a nawet w przejściach podziemnych. Niewielka porcja placka potrafi zaspokoić pierwszy głód i można zjeść go w drodze, dlatego stanowi doskonałą i niezwykle smaczną przekąskę.

Lángos
Lángos / fot. http://pinterest.com/pin/242490761158167190/

Leczo

Jedną z najbardziej znanych potraw, które serwuje kuchnia węgierska jest niewątpliwie leczo. Jest to danie warzywne, można je jednak przygotować również w drugiej wersji z dodatkiem mięsa. Wówczas pojawia się na stołach jako danie główne. Oprócz dużej ilości kiełbasy składa się z papryki, pomidorów oraz cebuli. Leczo koniecznie musi zostać doprawione mieloną papryką, słodką i ostrą. W wersji bezmięsnej kiełbasę można zastąpić cukinią. Takie leczo serwuje się jako dodatek do dań mięsnych. Jest to kolejne węgierskie danie jednogarnkowe, które idealnie nadaje się również na ciepłą kolację z dodatkiem świeżego pieczywa.

leczo, kuchnia węgierska
Leczo / fot. http://pinterest.com/pin/535506211911555574/

Bulgoczące naleśniki

Węgrzy słyną z pikantnej kuchni, ale bardzo lubią także słodkości. Na szczególną uwagę zasługują naleśniki zapiekane w dużej ilości masła. Usmażone naleśniki wypełnia się masą serową z rodzynkami i orzechami włoskimi, a następnie układa warstwami w naczyniu. Aby były wilgotne i delikatne, należy przekładać warstwy wiórkami masła oraz rodzynkami. Na samym wierzchu polewa się je śmietaną i posypuje cukrem. Naleśniki należy zapiekać szczelnie przykryte. Wówczas masło i śmietana rozpuszczają się tworząc sos, który bulgocze pod wpływem temperatury. Stąd wzięła się nazwa tego przepysznego deseru. Naleśniki można również przekładać bez zwijania ich w rulony. Powstanie wówczas smaczny tort naleśnikowy.

Zupa gulaszowa

Nie można jednak przedstawić kuchni węgierskiej, nie wspominając o gulaszu. Zupa gulaszowa jest bez wątpienia najbardziej rozpoznawalnym węgierskim daniem. Odpowiednio przyrządzona nie jest zbyt gęsta, a to dlatego, że nie zaprawia się jej mąką. Idealną konsystencję zawdzięcza dodatkowi słodkiej papryki mielonej. Podstawowymi składnikami zupy gulaszowej są: mięso wołowe, świeża papryka, cebula i pomidory. Bardzo ważne jest, aby nadać zupie pikantnego smaku za pomocą ostrej papryki i pieprzu. Nie wszyscy są zwolennikami pikantnych dań, jednak z tego właśnie słynie kuchnia węgierska. Najlepszym dodatkiem do gulaszu jest świeży, chrupiący chleb, który na Węgrzech jest serwowany również do wielu innych potraw.

Gulasz
Gulasz / fot. http://pinterest.com/pin/110338259592506643/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *