Wykwintne, wyszukane, złożone z drogocennych składników… ale i zaskakująco drogie. Jadalne złoto, najsmaczniejszy kawior i inne tworzą potrawy warte królów. Czy skusiłbyś się na którąś z nich?
Deser z klasą
Jeśli chcesz spróbować czegoś wyjątkowo delikatnego i pełnego smaku, a masz wolne 14.500 USD, zamów deser Fortress Stilt Fisherman Indulgence Dessert w hotelu The Fortress Resort & Spa na Sri Lance. „Słabość Rybaka” to połączenie wielu składników, które tworzą harmonijną całość. Jego baza składa się z doprawionego szampanem Dom Pérignon warstw włoskiego sabayon (w Polsce popularnie zwanego „zabajone”) oraz deserowego kompotu z granatów i mango. Danie koronuje włoska cassata nasączona likierem Irish Cream i udekorowana sezonowymi, świeżymi owocami. Deser dopełnia ręcznie rzeźbiona w czekoladzie figurka rybaka, który wspina się na maszt – do dziś można zobaczyć tę tradycyjną czynność. Artystyczną dekorację uzupełnia 80-cio karatowy akwamaryn. Wielkość kamienia jest porównywalna do średnicy łyżki! Według wierzeń akwamaryn swojego właściciela pozbawia lęku i strachu, a jego miłosne właściwości sprawią, że małżeństwa trwają długo i są szczęśliwe… Może warto spróbować deseru, którego swoimi zaletami nie dogonią inne najdroższe potrawy świata, jeśli w grę wchodzi nie tylko smak, ale i piękniejsza przyszłość? 😉
Mięso warte grzechu, czyli najdroższe potrawy świata od kuchni
Niczym mityczny Graal, wołowina Wagyu jest poszukiwanym przez smakoszy całego świata mięsem. Według powiastek krowy, z których pochodzi codziennie poddawane są masażom, pojone zimnym piwem, a czas umila im się śpiewem. Choć część z plotek jest prawdą – masaż pomaga krowom zredukować stres, a dodatki piwa do diety zwiększają apetyt zwierząt – to mięso nie jest cenione za ekstrawaganckie metody chowu, a za smak. W rzeczywistości mięso pochodzące z japońskiego Kobe, o cenie dochodzącej do 500 GBP za kg, jest ekskluzywnym wyrobem ściśle kontrolowanej jakości. Krowy, z których pochodzi Wagyu mają specjalne diety, dorastają dłużej niż inne – około 3 lata. Dłuższe o ponad 18 miesięcy dorastanie zwierząt zwiększa znacząco koszty chowu zwierząt w stosunku do krów, z których pochodzi mięso niższej jakości. Wagyu można poznać dzięki jego unikalnej strukturze, czyli wielu drobnych liniach tłuszczu. Właśnie dzięki nim mięso jest tak delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Wagyu można spróbować m.in. w restauracji The Fence Gate Inn w Lancashire, a danie z niego wykonane (z dodatkiem grzybów Matsutake, które są równie drogie) kosztuje 14.260 USD.
Pizza, na którą skusiłby się król
Dla lubiących przepych, ale niegustujących w wyszukanie brzmiących potrawach proponujemy pizzę Ludwika XIII-go … za jedynie 8.300 EUR. Za taką kwotę trzech szefów kuchni stworzy dla zamawiającego najdroższe włoskie danie świata i to w jego własnym domu. Na cieście z certyfikowanej ekologicznej mąki o średnich 20 cm, wyrastającym przez 72 godziny, znajdzie się najlepsza mozzarella ze świeżego mleka bawolic, trzy typy kawioru, krewetki oraz homar przywieziony prosto z Norwegii. Danie wykańcza ręcznie selekcjonowana różowa sól morska z Australii. Pizza podawana jest z najlepszymi alkoholami dobranymi specjalnie do potrawy. Wszystko to dla wymagających klientów z grubym portfelem stworzy szef kuchni Renato Viola we włoskim Salerno.
Lody i złoto
Gdy lato jest wyjątkowo gorące, że aż ma się ochotę na coś równie wyjątkowego, warto zajrzeć do nowojorskiej kawiarni Serendipity 3. Właśnie tutaj można dostać lodowy deser udekorowany nie bitą śmietaną, a … złotem! Słodki przysmak po raz pierwszy został podany na 40-te urodziny kawiarni w 2004 roku. Golden Opulence Sundae – „ Lody Złotej Obfitości” to rozkosz złożona z trzech gałek lodów z wanilią z Tahiti, czekoladowych trufli, kawioru, kandyzowanych owoców, złotych drażetek, udekorowana jadalnym płatkiem z 23-karatowego złota. Deser trzeba zamówić z dwudniowym wyprzedzeniem, kontakt można znaleźć na stronie kawiarni.
Curry dla milionera
Jak z dania podawanego nawet na straganach zrobić ucztę wartą swojej ceny? Na to pytanie odpowiedzieli szefowie kuchni z Bombay Brassiere w Londynie tworząc Samundri Curry Khazana. Ta potrawa na bazie curry podawana jest z jedną z najbardziej wykwintnych odmian kraba, białymi truflami, kawiorem Beluga podawanym na jadalnym złocie, uchowcami, przepiórczymi jajami i szkockimi homarami pokrytymi złotem… za „jedyne” 2.000 GBP. Według szefa kuchni Prahlada Hegde potrawa znajduje swoich wielbicieli pomimo nieziemskiej kwoty, którą trzeba za nią zapłacić. Do Bombay Brasserie z pewnością zawitały nowe twarze szukając nowych, wykwintnych przeżyć kulinarnych. Potrawa prezentuje się pięknie – dobrane kolory i faktury zapewne odwzorowują harmonię smaków i aromatów dania. Jeśli chcesz skosztować wykwintnego jedzenia rodem z Indii, zarezerwuj stolik w Bombay Brassiere.