Francuskie ciastka znane są na całym świecie – rozwarstwiające się ciasto zyskało międzynarodową sławę. Jednak tamtejsze przysmaki niejedno mają imię. Za co kochamy słodycze z Paryża?
Tłuste, ale smaczne
Francuska kuchnia, a zwłaszcza wypieki, nie należą do dietetycznych. Niemniej jednak sięgamy po nie często – nic w tym dziwnego, im po prostu trudno się oprzeć! Najsłynniejsze są croissanty – niewielkie rogale maślane, nierzadko z nadzieniem czekoladowym. Francuzi jedzą je z marmoladą figową, my spolszczyliśmy nieco ten przysmak i przygotowujemy również w wersji wytrawnej, jak zwyczajne kanapki. Trzeba przyznać, że rogaliki wypiekane w samej Francji nieporównywalnie różnią się smakiem od tych, które znamy z naszych sklepowych półek. Są bardzo delikatne i idealnie oddzielają się w nich warstwy ciasta.
Makaroniki cieszą oko
Przeważnie kojarzymy francuskie makaroniki jako kolorowe ciasteczka składane z dwóch stron. Zachwycają swoimi pastelowymi odcieniami, ale nie zastanawiamy się, z czego są robione. Kolorowe ciasteczka są wykonane najczęściej z białek jaj, mielonych migdałów i cukru pudru. Barwione są barwnikiem spożywczym i przekładane śmietankowym kremem. Są bardzo słodkie i delikatne. Często przywozimy je z Francji jako upominek dla najbliższych.
Francuskie naleśniki
Włosi i Francuzi kłócą się o pochodzenie tej potrawy, jednak w całej Europie przyjęło się, że naleśniki to danie francuskie. Są cieniutkie, aromatyczne, ze słodkim nadzieniem. Najpopularniejsze są w wersji z syropem pomarańczowym – legenda głosi, że pierwszy raz przygotowano je dla Suzette, gościa przyszłego króla Anglii Edwarda VII. Dziś francuskie naleśniki spotkać możemy w budkach ze street foodem w każdym zakątku świata. Funkcjonują zarówno jako przekąska, jak i jako danie obiadowe.
Tarta
Tarty francuskie uwielbiamy w każdej postaci. Te na słodko, z owocami i kremem, są doskonałe na deser po wytrawnym posiłku. Kruchy spód (czasami też z francuskiego ciasta) wypełniony nadzieniem z serka mascarpone lub bitą śmietaną, a do tego owoce sezonowe. Tartę piecze się w specjalnej formie z karbowanym brzegiem i kroi się w trójkąty. W cukierni można kupić ją na kawałki. Ale po co, skoro możemy upiec i mieć dla siebie całą?
Francja to kraj pyszności. Zarówno w warstwie wytrawnej, jak i słodkiej. Spróbowanie specjałów to jeden z powodów, dla których warto odwiedzić Paryż i mniejsze miasteczka. Jeśli chcesz znaleźć najnowszą ofertę tanich lotów do Francji, koniecznie skorzystaj z naszej wyszukiwarki na stronie Tanie loty do Francji z Polski.